9.11.11

Manifest conjunt dels sindicats UGT, CCOO i CATAC: En defensa dels serveis públics.




EN DEFENSA DELS SERVEIS PÚBLICS,  ELS TREBALLADORS I TREBALLADORES D’EMPRESES PÚBLIQUES VOLEM MANIFESTAR
Estem assistint dia darrere dia, mitjançant els diaris, al desprestigi de les empreses públiques (Incasòl, Agència de l’Habitatge, Agència Catalana de l’Aigua, ATLL, etc.) posant de manifest el gran endeutament que tenen i fent responsable l’anterior Govern de la mala gestió realitzada i del dimensionament de totes elles.
Cal recordar a l’actual Govern que la major part d’elles van ser creades quan ells governaven, algunes d’elles ja amb endeutaments i que les han utilitzat per camuflar part del deute que té la Generalitat de Catalunya.
Les empreses públiques, a diferència de les empreses privades, no es regeixen per paràmetres de pèrdues i guanys, es mesuren en termes de dèficit i superàvit, havent de ser el resultat final comptable, sempre equilibrat, és a dir, a zero. Si hi ha excedent, es reintegra al tresor públic (fet que no passa mai), si hi ha endeutament, la Generalitat ha de dotar dels mecanismes per eliminar-lo. Les empreses públiques tenen com a objectiu DONAR SERVEI AL CIUTADÀ (habitatges, subministrament d’aigua, subvencions a ONG, etc.)
Aquesta diferència amb l’empresa privada ha fet que la majoria de Directius que han estat al capdavant no hagin actuat amb responsabilitat (externalitzant tasques pròpies, contractant assessors, inflant les cúpules directives, Consells d’Administració amb infinitat de membres, despeses de protocol, etc..), directius que cobren més de 100.000 euros anuals, però es clar, ells no juguen amb els seus diners.
Recordem les paraules del Conseller de Territori i Sostenibilitat “Si l’ACA fos una empresa privada, s’haurien de demanar responsabilitats als seus gestors”. Curiosa manera de demanar responsabilitats ja que dels tres Gerents de l’ACA, un és l’actual President de GISA, un altre és el Secretari General de Justícia i l’últim, Director de Serveis de Justícia (actualment cessat).
Les empreses públiques no són bolets posats en mig de l’Administració, són empreses gestionades i que segueixen les polítiques que marca el Govern i que formen part del conjunt del pressupost de la Generalitat de Catalunya. Qualsevol actuació que han de realitzar sempre es fa sota el control del Govern, i és així, perquè la seva finalitat és donar un bon servei al ciutadà, i en cap cas es busca treure benefici.
El Govern destinarà 18 milions d’euros per eliminar 1500 llocs de treball de les empreses de la Generalitat, i ha iniciat el procés amb el compliment de la instrucció 1/2011, que cada empresa ha interpretat a la seva manera:
GISA, 16 acomiadaments improcedents amb 45 dies per any treballat, 5 acomiadaments disciplinaris amb indemnització i 1 cessament entre els mesos de març i maig.
9 incorporacions a plantilla entre el mes de març i juny.
Presentació ERO el mes de juliol que ha significat l’acomiadament de 45 treballadors amb 20 dies per any treballat (20 % de la plantilla)
1 baixa voluntària i 2 jubilacions
Total acomiadaments any 2011: 67 
ATLL, 4 acomiadaments i la resta amb no renovació de 8 contractes temporals.
AGAUR, 2 baixes voluntàries i no renovació de 5 contractes temporals
INCASOL, 22  acomiadaments.
CTTI, s’han produït 30 baixes des del gener 2011, entre acomiadaments, sortides incentivades (30 dies amb un màxim d’una anualitat)
ACA, 1 acomiadament, no renovació de 20 contractes temporals, 2 baixes voluntàries, amortització de places vacants.
INSTITUT CARTOGRÀFIC DE CATALUNYA, 12 acomiadaments
METEOROLÒGIC, 3 acomiadaments
INSTITUT GEOLÒGIC DE CATALUNYA, 1 acomiadament i 2 no renovacions.
AGENCIA DE L’HABITATGE DE CATALUNYA, 20 acomiadaments.
És sorprenent el diferent ventall d’interpretació de la Instrucció de la Generalitat per part de les empreses. I ara, s’està preparant la part grossa de la festa, amb alguns ERO a sobre de la taula: el de GISA, ja executat; el de l’Agència Catalana de Cooperació i Desenvolupament (que afecta al 50% de la plantilla de 96 treballadors) iniciat;  i el de l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Incasol a l’espera.
En referència als ERO que han de venir, les empreses públiques estan en clara indefensió, ja que els responsables del Departament d’Empresa i Ocupació són els que hauran de supervisar la correcció del ERO, per tant, la Generalitat serà jutge i part en aquets conflictes.
Tot i que la pròpia Generalitat disposa d’un cos jurídic, malgrat que existeix la Conselleria de Governació amb una Secretaria d’Administracions Públiques, i tot i que cadascuna de les empreses disposa dels diferents Departament de Recursos Humans, ha decidit adjudicar la gestió dels acomiadaments a despatxos d’advocats de reconegut prestigi i encarregar estudis dels seus propis recursos humans a empreses privades:
Relació de bufets d’advocats i honoraris  per activar els EROs en empreses públiques

EMPRESA AFECTADA
HONORARIS
DESPATX
FASE ERO /
FASE DEL CONCURS
GISA
50.000 € s/iva
26.000 € s/iva
VILARDELL Assessors
Gest-Audit, SL (estudi econòmic relacions laborals)
45 ACOMIADATS

Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament
33.750 €
VILARDELL Assessors
46 TREBALLADORS AFECTATS  (50% de Plantilla)
ACA
42.000€
DELLOITTE
ADJUDICACIÓ DIRECTA
INCASOL
130.000€

ANUNCI PÚBLIC DE CONCURS OBERT

Sembla que el pla d’austeritat i retallades promogut pel Govern està fet amb el clar objectiu de finançar aquests bufets d’advocats i pagar tots els acomiadaments, la  qual cosa pot suposar una despesa aproximada de més  de 18 milions d’euros.

NO A LA DESTRUCCIÓ DE SERVEIS PÚBLICS